آبزیان

 
نمایش تصویری ماهیان
نویسنده : معین شیلاتی - ساعت ٢:٠٢ ‎ب.ظ روز ۱۳۸۸/۱/۱٥
 

در این آدرس

http://www.itvgil.ac.ir/fish/index.php


 
comment نظرات ()
 
 
تکثیر قزل آلا
نویسنده : معین شیلاتی - ساعت ۱:۱٧ ‎ب.ظ روز ۱۳۸۸/۱/۱٥
 

رسیدگی به تخم ها و بچه ماهی ها

در تولید تجاری قزل آلا و دیگر ماهی های آزاد در آمریکا ،تخمهای ماهی در کارخانه های مخصوص تخم کشی تولید می شوند که مجزا هستند از کارخانه های تولید ماهی خوراکی یا غیره. تولید تخمهای سالم و با کیفیت فعالیتی ویژه است که نیازمند مرحله مدیریتی و مهارتی بالائی می باشد.بسیاری از تخمهای استفاده شده در تولید قزل الای تجاری در جنوب شرقی آمریکا در شمال غربی اقیانوس آرام تولید شده است.تخمهای قزل الا هنگامی که به مرحله (چشم دار شدن )می رسند معمولا جا به جا می شوند.

این مرحله تقریبا میانه راه دوره شکل گیری است.زمان شکل گیری وابسته به دماست.در دمای 55 درجه فارنهایت تخمهای قزل الا حدود 3 هفته بعد از بارور سازی یا طی 4 یا 7 روز بعد از چشم دار شدن ، سر از تخم بیرون می آورند و در دمای 45 درجه فارنهایت حدود 7 هفته بعد از بارور سازی تخمها سرباز می کنند.

 دریافت و ضد عفونی کردن تخمها

تخمهای قزل آلا دریخ و در کانتینرهای ویژه در یافت می شوند،مقدار کمی یخ، به جای آب،برای سرد و مرطوب نگه داشتن تخمها طی حمل و نقل استفاده می شود . اولین مرحله تنظیم دما یا رساندن تخمها طی زمان 30 دقیقه ای تا یک ساعت است.بدین منظور‏‏‏،اول دمای تخمها در کانتینرها اندازه گیری می شود.کانتینری دیگر را با آب محل تخم ریزی تمیز پر می کنید و دمای آب را با یخ تنظیم می کنید برای رسیدن به دمای مناسب.

به آرامی تخم ها را در آب بریزید و سپس مقدار کمی آب را اضافه کنید تا دمای آب به دمای تخم ها برسد.برای رسیدن آب کافی با دمای مناسب یک یا دوبارتخمها را تکان دهید.تخمها قل از جابه جایی باید ضد عفونی شوند.اما شما نیز می توانید خودتان آنها را ضد عفونی کنید.این فرآیند را با استفاده ید انجام دهید ضد عفونی کننده های یدی معمول مانند ارژانتین و بتادین شامل یک در صد از ید موجود است .

تغلیظ 100 ppm ید برابرترقیق 1 به 100 محلول (Jug strength) است.

دیگر مواد یدی مانند رسکودین دارای 6/1 درصد ید موجود است و نیازمند ترقیق بیشتری است (5/4 قاشق چای خوری در هر گالن آب یا 8/0 انس یا 7/23 میلی لیتر).از غلظت ترکیباتی که استفاده می کنند اطمینان حاصل کنید.در آبهای اسیدی یا کمتر از 35 ppm قلیایی،شما باید 5/. بیکربنات سدیم (حدود نصف قاشق چای خوری ) در هر گالن آب اضافه کنید قبل از ضد عفونی کردن آن.تخمها را با آب تمیز کاملا بشوئید برای از بین رفتن ید باقیمانده و قبل از اینکه آنها را داخل مکان تولد قرار دهید.اکنون زمان شمارش تخمها و قرار دادن آنها برای سربازکردن است.


 
ادامه مطلب...
comment نظرات ()
 
 
پارامترهای شیمیایی (آمونیاک)
نویسنده : معین شیلاتی - ساعت ۱:٠٩ ‎ب.ظ روز ۱۳۸۸/۱/۱٥
 

آمونیاک تولید شده در سیستم در اثر متابولیسم ماهی و تجزیه مواد دفعی وپسماندهای غذا می باشد به همین دلیل لازم است به سرعت ذرات جامد مدفوع وغذای خورده نشده از سیستم خارج شود.

آمونیاک کل به دو فرم آمونیاک غیر یونیزه سمی و آمونیاک یونیزه غیرسمی باشد. مقدار آمونیاک مجاز غیر یونیزه برای سایزفینگرلینگ 005/0 وبرای ماهیهای بزرگتر 025/0 میلی گرم در لیتر است. اما مقدار 06/0 میلی گرم در لیتر سبب ایجاد واکنشهای سمی در ماهی میشود. پ هاش در محدوده 7 سبب کمتر شدن سمی بودن آمونیاک می شود. مقدار تولید آمونیاک از طرفی به میزان پروتئین واسید آمینه غذا واز طرف دیگر به مقدار غذادهی بستگی دارد.

ارگانیسمهای حذف نیتروژن باکتریهای اتوتروف هستند که از گونه های نیتروزموناس و نیتروباکتر می باشند. از آنجائیکه همزمان بارشد ماهی غذادهی هم افزایش میابد باید توجه داشت این افزایش بصورتی باشد که فرصت لازم جهت افزایش جمعیت باکتریهای مسئول نیتریفیکاسیون برای تبدیل آمونیاک اضافه شده به نیتریت ونیترات وجود داشته باشد. 

برای تثبیت وافزایش جمعیت باکتریها معمولا چند هفته وقت لازم است. باکتریهای نیتریفیکاسیون به بسیاری از داروها ومواد شیمیایی که برای درمان ماهی بکار میرود حساس هستند به همین دلیل لازم است که درهنگام درمان مواد شیمیایی ودارو وارد بیوفیلترها نشود.

نیتریت

 نیتریت حاصله از اکسیداسیون آمونیاک توسط باکتریهای نیترو باکتر به نیترات تبدیل می شود.

 اگر نیتریت از حد مجاز بیشتر شود برروی هموگلوبین ماهی تاثیر گذاشته ومانع از جذب اکسیژن می شود که معروف به بیماری مت همو گلوبین می باشد. به همین دلیل با وجود اشباع بودن آب از اکسیژن به دلیل مشکل بوجود آمده ماهی به سختی تنفس می کند که متعاقباًً سبب کاهش رشد وایجاد بیماری می شود. با افزودن نمک طعام به آب و ثابت نگهداشتن مقدار کلر به مقدار 200-150 میلی گرم در لیتر به راحتی از بروز مسمومیت ناشی از نیتریت در ماهی می توان جلوگیری کرد.

دنیتریفیکاسیون

 مرحله دنیتریفیکاسیون توسط یکسری از باکتریهای هترو تروف انجام می گیرد. در این مرحله باکتریها اکسیژن را از نیترات تامین می کنند. نصف اسیدی که توسط باکتریهای نیتریفیکاسیون تولید می شود در این مرحله مصرف می شود.

 نیترات + مواد آلی نیترات

 6NO3+5CH3OH 5CO2+7H2O+3N2+6OH-+e

دی اکسیدکربن

 در نتیجه تنفس ماهی وباکتریها در سیستم ، دی اکسیدکربن تولید می شود. اگر مقدار بیش از 12 میلی گرم در لیتر بشود سبب استرس، کاهش ضریب تبدیل غذایی می شود وبرای حذف آن از هوادهی استفاده می شود. همچنین بیوفیلترهای چکه ای هم در حذف دی اکسیدکربن بسیار موثر هستند بدون حذف دی اکسیدکربن ، پ هاش آب اسیدی میشود.

 سولفیدهیدروژن

 در اثر تجزیه بی هوازی مواد آلی در آب ایجاد می شود. ترکیب سولفید محلول با یون هیدروژن تشکیل سولفید هیدروژن را میدهد ووجود آن بستگی به مقدار پ هاش دارد. با شستشوی بیوفیلتر غرقابی از تجمع آن وبروز خطر در سیستم می توان جلوگیری کرد.


 
ادامه مطلب...
comment نظرات ()
 
 
محیط زیست دریای خزر
نویسنده : معین شیلاتی - ساعت ٢:٠٦ ‎ب.ظ روز ۱۳۸۸/۱/٢
 

1- نگاهی به دریای خزر

 

-1-1 تاریخچه، وضیعت جغرافیایی و آب و هوا

در گذر زمان، دریای خزر با نام های بسیاری شناخته شده و در پاره ای از موارد دارای چندین نام بطورهمزمان بوده است.

در گذشته دور این دریا، اقیانوس هیرکانیان[1] و اقیانوس تتیس[2] نامیده می شد اما در زمان های اخیرترنام های کاسپین، خزر، آستراخان، خوالی و مازندران،کاربرد بیشتری داشته است. این نام ها همواره بیانگر نام قبایل و تیره های ساکن در اطراف دریا و یا نام سرزمین آن ها بوده است.  کاسپین، یکی از دو اسم رایج و معمول مورد استفاده برای دریاست؛  که از کلمه کاسپی ها گرفته شده است؛ قبیله ای از مردمانی رنگ پریده  که هزاران سال قبل در جنوب زندگی می کردند. نام معمول دیگر، یعنی خزر از خزر ها گرفته شده، مردمان ترک زبان نیمه چادر نشین از مرکز آسیا که در قرن هفتم میلادی، نزدیک دریای کاسپین و قفقاز قلمرو مستقلی تشکیل داده و بر سرزمینی حکومت کردند که امروزه شرق اکراین و کریمه، آذربایجان و جنوب روسیه را شامل می شود. قدرت خزرها، بعد از یک سری از جنگ ها رو به انقراض رفت. از نظر واژه شناسی، کلمه خزر به نظر می رسد که وابسته به کلمه ترکی به معنی سرگردانی است.

دریای خزر از تاریخ تکاملی قابل توجهی برخوردار است. دریای خزر باقیمانده تتیس قدیمی، و یا دقیقأ بخشی از خلیج کوچک پاراتتیس3 است.  حدود 60-50 میلیون سال پیش، اقیانوس تتیس به اقیانوس های اطلس و آرام متصل می شد ولی به علت جابه جایی تدریجی قطعات قاره ای، اتصال خودش با اقیانوس آرام و بعدها با اطلس را از دست داد. بستر آب حدود 5-7 میلیون سال پیش به دوبستر آبی کوچکتر تقسیم شد که دریای سیاه و دریای خزراند. قبل ازاینکه دریای خزر حدود 8/1  میلیون سال پیش از اقیانوس های جهان جدا و منزوی شود،این دو دریا بارها به هم وصل و از هم جداگردیدند.

در حال حاضر دریای خزر بزرگترین بدنه آبی محصوردرخشکی است، که حدود 44% از آب های محصور در خشکی روی زمین را دربرمیگیرد می شود، با وسعت سطحی متغیر بیش از  370000 کیلومتر مربع، وسعت بیشتری از دریاچه های بزرگ آمریکا یا دریاچه ویکتوریا در آفریقای شرقی دارد. مساحت سطحی دریای خزر با توجه به میزان نوسانات آب بین 10% تا 20% متغییر است  و به همین علت میزان مساحت آن در منابع مختلف متفاوت ذکر گردیده  است. دریای خزر فرورفتگی عمیقی را در محل تقاطع جنوب شرقی اروپا با قاره آسیا بین عرض جغرافیایی، 47 درجه و  13 دقیقه شمال، 36 درجه و 33 دقیقه شمال و طول 46 درجه و 38 دقیقه شرق و 54 درجه و 44 دقیقه شرق را اشغال می کند. طول آن تقریبا  1200 کیلومتر است و عرض آن بین  بیشینه  466 کیلومتر و کمینه 204 کیلومتر است و هیچ ارتباطی با اقیانوس های دنیا ندارد. در حال حاضر سطح آن  27 متر پایین تر از سطح دریاهای آزاد ست. در این سطح، کل طول خط ساحلی آن حدود  7000 کیلومتر با حجم آبی حدود 78700 کیلومتر مکعب است. دریا از لحاظ ریخت شناسی به سه قسمت تقسیم می شود، قسمت کم عمق شمالی (عمق متوسط: 5 متر) قسمت میانی با عمق متوسط 190 متر (عمق بیشینه:  788 متر) و خزر جنوبی با عمق بیشینه  025/1 متر. حدود 25% از مساحت سطحی را قسمت شمالی می پوشاند،در حالیکه قسمت میانی و جنوبی هر کدام حدود 37% ر ا پوشش می دهد، اما حجم آب در قسمت شمالی با توجه به ساختار کم عمقش فقط 5/0% است، در حالیکه حجم در قسمت میانی   9/33% و قسمت جنوبی 6/65%  از آب دریای خزر را تشکیل می دهد.

حدود 130 رود کوچک و بزگ به خزر می ریزند که تقریباً تمام آن ها در سواحل شمال و غرب قرار دارند. بزرگترین آن ها رودخانه ولگا ست که حوزه آبریز آن در مساحت  1360000 کیلومتر مربع گسترده است و  در قسمت شمالی خزر به دریا می ریزد. بیش از 90% از آب های شیرینی که به داخل خزر می ریزند از 3 رود ولگا[3] (80%)، کورا[4] (6%) و اورال[5] (5%) تامین می شود، در حالیکه کل آب سالیانه ای که رودهای ترک- سولک[6] و سمور[7] به خزر می ریزند  5% می باشد. 4-5% بقیه با رودخانه های ایران و رودهای کوچکتر درسواحل غربی تامین می شود و در سمت شرقی رودخانه دائمی وجود ندارد.

به غیر از قسمت شمالی  که کم عمق و وسیع است، دو قسمت طبیعی شاخص دیگر خزر دلتای ولگا و خلیج قره بغازگل[8] هستند. دلتای ولگا در زمین های پست پری کاسپیسک[9] که حدود   10000کیلومتر مربع را می پوشاند، قرار گرفته است و عرض دلتا حدود 200 کیلومتر است. یک ویژگی مهم منطقه دلتا، تپه های معروف بایر8 است که برجستگی هایی با ارتفاع بین 3 تا 200 متر هستند، که به وسیله کنش بادهای ساحلی روی رسوبات رودخانه ای ایجاد شده اند. این رسوبات سالانه به میزان 8 میلیون تن به داخل دلتا خالی می شوند. بین این برجستگی ها رودخانه های کوچک بی شماری قراردارند و سیستم پیچیده ای از کانال هایی با تعداد زیادی جزیره کوچک را تشکیل می دهند. کانال ترابری  کسپین-ولگا[10] از دلتا می گذرد و برای بقای عمق بیش از2 متر لاروبی شده است.

دریای خزر از لحاظ فیزیکی، دریایی از گوناگونی های گسترده است: این دریا با محوریت شمال-جنوب از چند منطقه آب و هوایی کاملاً متفاوت عبور می کند؛ شوری دریای خزر از حدود 1/0 جزء در هزار) (ppt در دهانه  رودهای ولگا و اورال تا بیش از 12 (ppt) در قسمت میانی  و جنوبی و بیش از 50 (ppt) در قره بغاز گل تغییر می کند، محلی که میزان نمکی شدن به 300(ppt) می رسد. با اینکه حوزه آبگیر خزر به طور معمول از میزان اکسیژن خوبی برخوردار است، تغییرات گستردهدر میزان جریان رودخانه ای گاه به کمبود اکسیژن دوره ای[11] منجر میشود. تغییرات دمای هوا در دریای خزر بسیار گسترده است با دامنه ای بین 30 درجه گرمای تابستانی در منطقه شبه استوایی جنوب تا زیر 20 درجه در شمال که موجب یخ زدگی زمستان میگردد.

گستردگی تنوع شرایط آب و هوایی خزر سبب ایجاد تنوع زیستی چشم گیری شده است. این تنوع به واسطه وجود سیستم های تالابی گسترده مانند دلتاهای رودهای ولگا، اورال و کورا و قره بغاز گل  که بسیار شور است، بیشتر افزایش پیدا کرده است.

 

2-1- کشورهای ساحلی:

جمعیت، گروه های قومی و ساحل نشینان

 

دریای خزر را پنج کشور ساحلی جمهوری آذربایجان، جمهوری اسلامی ایران، جمهوری قزاقستان، فدراسیون روسیه، و ترکمنستان احاطه کرده اند. جدول 1 شامل برخی از اطلاعات کلی درباره این پنج کشور است.

 جمعیت منطقه ساحلی دریای خزر تقریباً 12 میلیون نفر است. مراکز شهری مهم در سواحل غربی و جنوبی تمرکز یافته اند. حدود 6 میلیون نفر درباریکه سواحل ایران و 3 میلیون نفر در باکو و ساحل آذربایجان مستقرند. جمعیت های ساحلی باقی مانده، در روسیه و بخش هایی از جمهوری قزاقستان توزیع شده اند. جمعیت ساحلی ترکمنستان  بسیار کم است و در شهر ها و آبادی های ساحلی همانند بنادر ترکمن باشی[12]، چلکن[13]، بکداش[14]، اسنگولی4 وغیره، تمرکز یافته است.

در گستره تاریخ، دریای خزر میزبان مردمان و قوم های متنوعی بوده است، ازساکنین اولیه  گرفته که اکثراً ماد ها، اقوزها5 و ایرانیان بودند تا ساکنین موقتی ها نیز شامل عرب ها و مغول ها بودند. حضور مردمان مختلف به ایجاد فرهنگ ها، ادیان و آداب مذهبی متنوع انجامیده است. از مسیحیان ارتدکس6 رفته تا  فرقه های مختلف عقاید اسلامی و میراث تاریخی بودایی با گروه های جمعیتی با زبان های متنوع. امروزه خزر گستره ای از تکثر فرهنگی-اجتماعی است



بقیه در ادامه مطلب


 
ادامه مطلب...
comment نظرات ()